Visit Nicosia

Χωριό Καμπί του Φαρμακά

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία. 

Χωριό Καμπί του Φαρμακά

Ένα Ταξίδι Μέσα από Το Χρόνο και τη Φύση

Ανακαλύπτοντας την Κληρονομιά και την Απομόνωση Στο Καμπί του Φαρμακά

Το Κάμπι Φαρμάκα βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων και απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Για να φτάσετε στο χωριό, μπορείτε εύκολα να οδηγήσετε κατά μήκος του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιόχωρι, όπου καθαρές πινακίδες θα σας καθοδηγήσουν.

Επιπλέον, το Κάμπι Φαρμάκα συνορεύει με γειτονικά χωριά, όπως η Σηκόπετρα προς την επαρχία Λεμεσού, ο Οδούς προς την επαρχία Λάρνακας, καθώς και ο Φαρμάκας, η Απλικί και το Παλαιόχωρι.

Το χωριό έχει πλούσια ιστορία, καθώς υφίσταται από την φραγκοκρατία. Στην πραγματικότητα, ο De Mas Latri περιλαμβάνει το Κάμπι Φαρμάκα ανάμεσα στα κυπριακά χωριά που παραχωρήθηκαν αρχικά στους Ιππότες Τέκτονες. Ωστόσο, μετά την διάλυση της Τάξης των Ιπποτών, το χωριό πέρασε υπό τον έλεγχο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Λόγω της απομόνωσής του, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις έφτασαν αργά· για παράδειγμα, οι κάτοικοι απέκτησαν ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία μόνο το 1970, ενώ η ύδρευση εγκαταστάθηκε το 1974. Σήμερα, το Κάμπι Φαρμάκα έχει έναν μικρό αλλά ζωντανό πληθυσμό 85 κατοίκων.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Η εκκλησία, χτισμένη από πέτρα και αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, γιορτάζει τη γιορτή της στις 23 Απριλίου. Χρονολογούμενη από τον 17ο αιώνα, αυτή η εκκλησία ξεχωρίζει για τις εξαιρετικές ξυλόγλυπτες καλλιτεχνίες της.

Επιπλέον, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που διατηρείται μέχρι σήμερα, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Αυτή η σπάνια εικόνα απεικονίζει το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, προσθέτοντας στην σημασία της εκκλησίας.

Επιπλέον, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα της εκκλησίας είναι ο γυναικωνίτης. Στο κάτω μέρος, διαθέτει μια στρογγυλή γλυπτή διακόσμηση που απεικονίζει ένα θυρεό με δύο λιοντάρια στο κέντρο του.

Χωριό Καμπί Φαρμακά: Το ποτάμι «Κλεισίδκιας» - Το μονοπάτι φύσης «Αηδόνια»

Ο ποταμός «Κλεισίδκιας», που περνάει μέσα από το χωριό Καμπί, είναι παραπόταμος του ποταμού Ακάκι. Ο ποταμός προσφέρει νερό για την άρδευση των οπωρώνων του χωριού.

Επιπλέον, εκτός από την πλούσια βλάστηση στις όχθες του ποταμού, βρίσκονται επίσης πέστροφες και καβούρια. Οι όχθες του ποταμού συνδέονται με δύο πέτρινες γέφυρες του 19ου αιώνα.

Στο Καμπί, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν το μονοπάτι «Αηδονιά», το οποίο εκτείνεται για 1.200 μέτρα. Αυτό το μονοπάτι πήρε το όνομά του από την τοποθεσία του κατά μήκος του ποταμού που διασχίζει την περιοχή. Καθ’ οδόν, θα βρείτε πλατάνια, καρυδιές και διάφορα άλλα δέντρα όπου εκατοντάδες αηδόνια φωλιάζουν.

Καθώς περπατάτε, μπορείτε να ενεργοποιήσετε όλες τις πέντε αισθήσεις: θαυμάστε τα ζωντανά χρώματα, αναπνεύστε τις ευχάριστες αρωματικές μυρωδιές της κυπριακής χλωρίδας, γευτείτε τους βρώσιμους καρπούς και ακούστε το χαρούμενο τσίριγμα των αηδονιών.

Επιπλέον, κατά μήκος της διαδρομής, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ένα διάλειμμα σε ένα παγκάκι δίπλα σε μια δεντρόσπιτα που είχαν αρχικά κατασκευάσει τα παιδιά. Αυτή η δεντρόσπιτα έχει ανακαινιστεί από τότε και στηρίζεται από έξι κορμούς του ίδιου πλάτανου.

Γέφυρα Κάτω Αμπελιών - Γέφυρα Καμαρότου

Οι όχθες του ποταμού “Κλεισίδια” συνδέονται μέσω δύο πέτρινων γεφυρών που κατασκευάστηκαν τον 19ο αιώνα. Σε μία από αυτές τις γέφυρες, που βρίσκεται στην περιοχή “Κάτω Αμπελιών,” στέκεται μια μεγάλη πλατάνι που φιλοξενεί μια φωλιά για την κουκουβάγια (Tyto alba), η οποία βοηθά στον έλεγχο του πληθυσμού των τρωκτικών.

Επιπλέον, η δεύτερη γέφυρα στην Καμπί, γνωστή ως “Καμαρότου,” κατασκευάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της βρετανικής διοίκησης. Όπως είναι σύνηθες, αυτή η γέφυρα διαθέτει μια επιγραφή που φέρει τα αρχικά του βασιλιά ή της βασίλισσας μαζί με την ημερομηνία. Η επιγραφή αναγράφει “ΓΕ” (Γεώργιος Ε’) και σημειώνει το έτος 1942.

Μουσείο στο Καμπί Φαρμακά

Κοντά στην εκκλησία, θα βρείτε ένα μικρό κοινοτικό μουσείο που είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει παραδοσιακές εκθέσεις, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται σε εκκλησιαστικά αντικείμενα. Στην εκκλησιαστική ενότητα, το μουσείο εκθέτει άμφια, εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός χειρόγραφου ευαγγελίου που χρονολογείται από το 1624 και βρίσκεται στην κεντρική προθήκη.

Ανάμεσα στις εκθέσεις, μία εικόνα δόθηκε στο Καμπί από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό της Κύπρου στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτή η δωρεά έγινε σε μια περίοδο που οι ακρίδες επηρεάζουν τις καλλιέργειες σε όλη την Κύπρο. Η εικόνα απεικονίζει τον Άγιο Τρύφωνα, τον προστάτη των αγροτών και των αμπελουργών, και φέρει μια επιγραφή στο κάτω μέρος.

Επιπλέον, η ενότητα του λαϊκού πολιτισμού και της αγροτικής ζωής του μουσείου επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν αγροτικά εργαλεία και καθημερινά αντικείμενα. Επιπλέον, οι μεταλλικές άδειες που εκδόθηκαν από τις βρετανικές αρχές στους βοσκούς κρέμονται στον τοίχο δίπλα στη χάλκινη απόσταξη. Αυτές οι άδειες, που σημειώνονται με το γράμμα “S” (για τον βοσκό), φοριούνταν από τους βοσκούς ως βραχιόλια για να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Καμπί του Φαρμακά: Εστιατόριο - Παραδοσιακό Καφενείο

Estiatorio Potamos Kampi Farmaka

"Ποταμός" Οικογενειακό Εστιατόριο

+357 99 541498

+357 22 643315

Traditional Kafenio Kampi Farmaka

Παραδοσιακό Καφενείο

+357 97 865325

clock

Mon - Fri 5:00 pm - 10:00 pm
Sat - Sun 8:00 am - 10:00 pm

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter