Visit Nicosia

Χωριό Αγιά Βαρβάρα

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία. 

Χωριό Αγιά Βαρβάρα

Ιστορία και Κληρονομιά του Χωριού

Εξερευνώντας το Πλούσιο Παρελθόν και την Πολιτιστική Κληρονομιά

Το χωριό Αγία Βαρβάρα βρίσκεται περίπου 22 χιλιόμετρα νότια της Λευκωσίας, σε υψόμετρο 310 μέτρων. Περιβάλλεται από ακαλλιέργητες εκτάσεις, ενώ οι κάτοικοι κυρίως καλλιεργούν δημητριακά, ιδιαίτερα σιτάρι και κριθάρι, καθώς και ελιές και αμπέλια.

Την άνοιξη, οι αμυγδαλιές ανθίζουν πανέμορφα στους κάμπους. Ιστορικά, η περιοχή φιλοξενούσε ένα μικρό χωριό με το όνομα Άγιος Γεώργιος, το οποίο ανοικοδομήθηκε μετά από πυρκαγιά το 620 μ.Χ., οδηγώντας στη σημερινή ονομασία του χωριού. Η Αγία Βαρβάρα έχει πλούσια ιστορία, όπως μαρτυρούν διάφορες σπηλιές που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν ως κατακόμβες από τους πρώτους Χριστιανούς.

Το χωριό έχει αναπτυχθεί με την πάροδο των χρόνων, με τον πληθυσμό να αυξάνεται από 449 το 1881 σε 1.421 το 2001. Σήμερα, πολλοί κάτοικοι εργάζονται στη Λευκωσία, ενώ άλλοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή διατηρούν τοπικές επιχειρήσεις.

Αγιά Βαρβάρα: Φράγμα - Αρχαιολογικός Χώρος “Αλμυράς”

Οι κάτοικοι της Κοινότητας έχουν κατασκευάσει ένα πέτρινο φράγμα στον ποταμό Γιαλιά. Το φράγμα βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κοινότητας, στην τοποθεσία “Κουρκάς”.

Ο αρχαιολογικός χώρος “Αλμυράς” στην Αγία Βαρβάρα, που ανακαλύφθηκε το 1982, αποτελεί ένα σημαντικό αρχαίο κέντρο παραγωγής χαλκού στην Κύπρο. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1988 και 1998 αποκάλυψαν μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται σε 4.000 χρόνια, με αποδείξεις παραγωγής χαλκού από το 600 π.Χ.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν καμίνους, ορυκτά φλέβες και τελετουργικά αντικείμενα, όπως ειδώλια και ένα ασβεστολιθικό άγαλμα κριαριού, που μαρτυρούν τόσο την βιομηχανική δραστηριότητα όσο και τις θρησκευτικές πρακτικές της εποχής.

Η έρευνα στον Αλμυρά αναδεικνύει την προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην παραγωγή χαλκού και τον κρίσιμο ρόλο του χαλκού στο κοινωνικοοικονομικό τοπίο της αρχαίας Κύπρου.

Μουσείο

Ο Γρηγόρης Θεοχάρους, γνωστός ως “Μάστρε Γιώρης,” ήταν μια αξιοσημείωτη προσωπικότητα από την Αγία Βαρβάρα, Λευκωσία. Γεννημένος το 1887, ξεπέρασε τις δυσκολίες της παιδικής του ηλικίας, χάνοντας τον πατέρα του σε ηλικία πέντε ετών και ξεκινώντας να εργάζεται ως ζαχαροπλάστης στην Αίγυπτο στα 13 του χρόνια.

Εκεί απέκτησε πρακτικές γνώσεις που αργότερα τροφοδότησαν τη δημιουργικότητά του. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, έγινε αυτοδίδακτος μηχανικός, καινοτομώντας στο χωριό του. Μηχανοποίησε αγροτικά επαγγέλματα, σχεδιάζοντας μια πολυλειτουργική μηχανή που κινούσε αλευρόμυλο, ελαιοτριβείο, αντλία νερού και άλλα.

Οι εφευρέσεις του βελτίωσαν την καθημερινή ζωή των κατοίκων, χαρίζοντάς του ιδιαίτερη εκτίμηση. Ο Μάστρε Γιώρης έζησε μέχρι τα 104 του χρόνια, με την κληρονομιά του να διατηρείται μέσα από το Πρώτο Βιομηχανικό Εργαστήριο της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Μνημείο Ηρώων

Το Μνημείο Ηρώων στην Αγία Βαρβάρα τιμά τα θύματα της κοινότητας Χωριστής στη Δράμα που αντιστάθηκαν στην βουλγαρική κατοχή (1912-1913, 1916-1918, 1941-1944), καθώς και τους ήρωες από την Αγία Βαρβάρα που πολέμησαν ή έπεσαν για την πατρίδα.

Το μνημείο, που περιλαμβάνει δύο κατακόρυφες μαρμάρινες πλάκες και τρεις κολόνες, κατασκευάστηκε το 2010 από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίας Βαρβάρας. Η εγκαινίασή του πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010, με την τελετή να ηγείται ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Χρήστος Πασαλίδης.

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter