Visit Nicosia

Χωριό Καμπιά

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία.  

Χωριό Καμπιά

Ιστορία και Κληρονομιά Χωριού

Τα Καμπιά είναι ένα χωριό στην επαρχία Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται σε ένα υψίπεδο μέσα στην οροσειρά του Μαχαιρά, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Βρίσκεται δίπλα στον δρόμο Λευκωσίας-Καπέδες. Ο αρχικός οικισμός, που βρισκόταν δυτικά του σημερινού χωριού, χτίστηκε στην κοιλάδα του ποταμού Πεδίου. Σήμερα, η μόνη δομή που έχει απομείνει από τον παλιό οικισμό είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι κατά την μεσαιωνική περίοδο, από το 1445 έως το 1480, το χωριό Καμπιά ανήκε στον φεουδάρχη Πάο Κόστα, ο οποίος χρησιμοποίησε τον τοπικό πληθυσμό ως δουλοπάροικους.

Ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Καμπιάς είναι η σύνδεσή της με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Κυπριανός γεννήθηκε στην Καμπιά το 1756. Το χωριό είχε ιδιαίτερη σημασία για εκείνον, όπως φαίνεται από τη δωρεά της εικόνας του Αγίου Τρύφωνα, γνωστού προστάτη της γεωργίας, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας επιδρομής ακρίδων. Επιπλέον, προσέφερε ένα καμπάνα στην παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Το 1818, ο Κυπριανός χρηματοδότησε την κατασκευή μιας πηγής στο χωριό, η οποία, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, υπέστη ζημιές από τους Βρετανούς, οι οποίοι υποψιάζονταν ότι έκρυβε μια αποθήκη πυρομαχικών.

Επαγγέλματα και Τρόπος Ζωής - Θρησκευτικά Μνημεία

Από το 2018, η Καμπιά είχε πληθυσμό περίπου 500 κατοίκων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με διάφορα επαγγέλματα. Αυτά περιλάμβαναν την τέχνη, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Επίσης, εργάζονταν σε διάφορους τομείς. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η υφαντική καλαθιών ήταν δημοφιλής. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, πολλοί ντόπιοι εργάζονταν σε γειτονικές μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Το χωριό Καμπιά διαθέτει δύο αξιοσημείωτες εκκλησίες. Στο σύγχρονο χωριό, η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 1957 και 1960, ακολουθεί τον βυζαντινό αρχιτεκτονικό στυλ, με θόλο. Στο παλιό χωριό, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε μεταξύ 1840 και 1845, στέκεται με τους παχιούς τοίχους από πέτρα και ασβεστόλιθο. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, με λειτουργίες που πραγματοποιούνται την εορτή του Αγίου Γεωργίου και την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Το Μεταλλείο Κοκκινόνερου

Δυτικά των Καμπιών, κοντά στο χωριό Καπέδες, η περιοχή είχε εκτενώς ορυχθεί για χαλκό και πυρίτη. Η εξόρυξη, που διεξήχθη από την Ελληνική Εταιρεία Μεταλλευμάτων, περιλάμβανε τη μεταφορά του εδάφους στην επιφάνεια με μικρούς σιδηρόδρομους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι δραστηριότητες δημιούργησαν μια εκτενή κοίτη σε σχήμα αμφιθεάτρου. Όταν η εξόρυξη σταμάτησε, η εταιρεία άφησε την περιοχή χωρίς καμία προσπάθεια αποκατάστασης, όπως δενδροφυτεύσεις. Ωστόσο, η φύση σταδιακά επανέκτησε την περιοχή, γεμίζοντας την κοίτη με νερό και μετατρέποντάς την σε μια ζωντανή λίμνη με κόκκινες αποχρώσεις.

Γνωστή ως το Μεταλλείο Κοκκινόνερου, αυτή η γραφική λίμνη στέκεται τώρα ανάμεσα στα χωριά Καπέδες, Καμπιά και Αναλιόντας, αποτελώντας ένα κατάλοιπο της εποχής εξόρυξης του μέσου 20ού αιώνα.

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter