Visit Nicosia

Χωριό Καλό Χωριό Ορεινής

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία. 

Καλό Χωριό Ορεινής

Η φύση συναντά την ιστορία

Καλό Χωριό Ορεινής: Ένα Ταξίδι Μέσα στο Χρόνο στην Επαρχία Λευκωσίας

Στη σκιά του δάσους Άδελφοι, το Καλό Χωριό Ορεινής απλώνεται σε ένα καταπράσινο τοπίο. Βρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας και απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα, σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Η ιστορική τεκμηρίωση επιβεβαιώνει ότι το χωριό υπάρχει από την αρχαιότητα. Αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πλήθος αρχαίων τάφων και αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων αγγείων από τις Αρχαϊκές, Κλασικές και Ρωμαϊκές περιόδους.

Επιπλέον, η περιοχή παρουσιάζει υπολείμματα ζωής από την αρχαιότητα, με χαρακτηριστική την ανακάλυψη μεταλλείων και των απομειναριών μιας αρχαίας εγκατάστασης που βρέθηκαν στην τοποθεσία Ζυθκιονάς.

Οινοποιείο Ais Ampelis

Το οινοποιείο, που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, στοχεύει στην παραγωγή κρασιών με μοναδικό χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα. Κτισμένο στις πλαγιές του Καλού Χωριού Ορεινής στην επαρχία Λευκωσίας, βρίσκεται μόλις 28 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

Αυτό το οινοποιείο διαθέτει ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στυλ, που αναδεικνύει μια διώροφη δομή που φιλοξενεί σύγχρονες εγκαταστάσεις οινοποίησης. Περιλαμβάνει μια υπόγεια κάβα για την παλαίωση βαρελιών και φιαλών, καθώς και μια αίθουσα γευσιγνωσίας και υποδοχής.

Περιτριγυρισμένο από ένα αμπέλι τριών εκταρίων, το κτήμα καλλιεργεί ποικιλίες σταφυλιών όπως το Μαραθεύτικο, το Σιράζ και το Σαρντονέ. Επιπλέον, το αμπέλι διαχειρίζεται προσεκτικά χρησιμοποιώντας φυσικές γεωργικές τεχνικές, εξασφαλίζοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα.

aesambelis.com

aesambelis@cytanet.com.cy

Πεζοπορική διαδρομή «Πικροβρύση της Μερίκας» & Φαράγγια - Φυσική διαδρομή

Η πεζοπορική διαδρομή “Πικροβρύση της Μερίκας” παίρνει το όνομά της από τη ιστορική φυσική πηγή στο σημείο εκκίνησης και από τη “Μερίκα,” το όνομα του οικισμού που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής κατά την μεσαιωνική περίοδο. Αυτή η περιοχή διαθέτει τον χώρο πικνίκ “Μερίκα.”

Η διαδρομή εκτείνεται σε 4,7 χλμ. και απαιτεί περίπου μία ώρα για να περπατηθεί. Ξεκινά από τις ενετικές γέφυρες και καταλήγει στον χώρο πικνίκ “Μερίκα.” Καθώς ξεκινάτε το ταξίδι σας, θα συναντήσετε μία από τις πιο σημαντικές και εντυπωσιακές εκθέσεις των Κατώτερων Λαβών Πιλοτά.

Αυτό το απόκρημνο βράχο δείχνει το γεωλογικά κατώτερο μέρος της ηφαιστειακής σειράς, όπου μια κατώτερη μονάδα υαλοκλαστικών βρίσκεται πάνω από μια ανώτερη μονάδα λαβών πιλοτά, και οι δύο διασταυρώνονται από σμήνη σχεδόν κάθετων δρομών.

Εντυπωσιακοί φαραγγίτες και σπήλαια έχουν σχηματιστεί από τη μακροχρόνια διάβρωση που προκαλείται από τα ορμητικά νερά που ρέουν μέσω των κοίλων ποταμών της Μαρουλλένας. Στη συμβολή των ποταμών Φαρμάκας και Μαρουλλένας, θα βρείτε τους μεγαλύτερους αρχαίους φαραγγίτες, οι οποίοι εμπνέουν δέος και θαυμασμό στους επισκέπτες.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτών των φαραγγιών απαιτεί προσοχή, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να κατέβει κανείς σε αυτά. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους φαραγγίτες μέσω της κοίτης του ποταμού Μαρουλλένας σε περιόδους που δεν υπάρχει ροή νερού.

Αρχαίο Τούνελ - Κοκκινορότσος - Δάσος Ασκοπέλου

Οι αρχαίοι μεταλλωρύχοι χάραξαν μια στοά εξόρυξης μέσα στον οξειδωμένο ηφαιστειακό βράχο. Καθώς εξερευνούσαν την περιοχή, οι έντονες αποχρώσεις της οξείδωσης—κίτρινη, κόκκινη και πορτοκαλί—προκάλεσαν το ενδιαφέρον τους ενώ αναζητούσαν χαλκό. 

Στον χώρο Κοκκινορότσου, οι μεταλλωρύχοι αρχικά εξήγαγαν χαλκό και αργότερα πέρασαν στην εξόρυξη ώχρας. Επιπλέον, χάραξαν πολλές στοές εξόρυξης με εντυπωσιακό τρόπο.

Το κρατικό δάσος του Ασκοπέλου εκτείνεται μέσα στα διοικητικά όρια του χωριού. Επιπλέον, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού.

Καλό Χωριό Ορεινής: Ενετικές γέφυρες

Κατά μήκος του ποταμού Μαρουλλένα υπάρχουν δύο εντυπωσιακές γέφυρες που κατασκευάστηκαν κατά την Ενετική περίοδο.

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής, οι γέφυρες διευρύνθηκαν από τον νότο και πρόσφατα τοποθετήθηκαν μεταλλικές κατασκευές για να τις ενισχύσουν.

Επιπλέον, προτάθηκαν για την Παγκόσμια Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Εθνική Επιτροπή της Κύπρου για την UNESCO.

Καλό Χωριό Ορεινής: Φράγμα - Περιοχή πικνίκ «Μερίκα»

Στο νότιο άκρο του χωριού, βρίσκεται το ομότιτλο φράγμα, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1945 και 1946 κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής. Αυτό το φράγμα όχι μόνο διατηρεί τις καλλιέργειες των κατοίκων, αλλά και λειτουργεί ως κέντρο διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η περιοχή φιλοξενεί μια πλούσια ποικιλία πανίδας, συμπεριλαμβανομένων αμφιβίων, ερπετών, ψαριών, εντόμων και πουλιών. Επιπλέον, μεγαλύτερα ζώα όπως αλεπούδες και λαγοί κατοικούν επίσης κοντά στο φράγμα και σε άλλες περιοχές του χωριού.

Επιπλέον, διατίθεται μια περιοχή πικνίκ, εξοπλισμένη με τουαλέτες και χώρο για ψησταριά, εξασφαλίζοντας ευκολία και προσβασιμότητα για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.

Παλαιά και Νέα Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία διαθέτει έναν απλό αλλά εντυπωσιακό καμπαναριό, βρίσκεται στην καρδιά του παλιού χωριού. Χτισμένη στις αρχές του 17ου αιώνα, συγκεκριμένα το 1633, η εκκλησία ανακαινίστηκε διακόσια χρόνια αργότερα, το 1833.

Κατασκευασμένος από πέτρα του βουνού, με τόνους ψαμμίτη στις γωνίες και σπασμένα πλακάκια, η εκκλησία αποτελεί παράδειγμα σχεδίασης καμαροσκέπαστης με μονό σηκό. Η απότομη οροφή του είναι καλυμμένη με κεραμίδια, ενώ το κυρίαρχο καμπαναριό του παρουσιάζει πλούσια διακόσμηση σε δύο τοξωτούς ορόφους, που προστέθηκαν σε μεταγενέστερη κατασκευή.

Μέσα, η εκκλησία κοσμείται με μια χρυσή ξυλόγλυπτη εικονοστάσι του 17ου αιώνα, συμπληρωμένη από βουλγάρικες του 19ου αιώνα και ένα ξεχωριστό εικονοστάσι που διαθέτει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον, έχει κατασκευαστεί μια νέα εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κοντά στην παλαιά εκκλησία. Η κατασκευή αυτής της μεγαλύτερης εκκλησίας ξεκίνησε στις 1 Αυγούστου 1993, κατόπιν πρότασης του Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κ. Φώτη Σ. Κωνσταντίνιδη. Η πρώτη θεία λειτουργία στη νέα εκκλησία πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 1996.

Παλιό υδραγωγείο

Κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ένα παλιό υδραγωγείο. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 8 πηγαδιών που συνδέονται μεταξύ τους με μια υπόγεια βαθιά σήραγγα.

Αυτό το υδραγωγείο κάλυπτε τις ανάγκες των κατοίκων και των γύρω χωριών. Ακόμη και σήμερα, κατά την διάρκεια έντονης ξηρασίας, συνεχίζει να ρέει αδιάκοπα. Η ημερομηνία κατασκευής του έχει χαθεί μέσα στους αιώνες.

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter