Visit Nicosia

Χωριό Γούρρι

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία. 

Χωριό Γούρρι

Ένα Ιστορικό Ορεινό Καταφύγιο

Χωριό Γούρρι: Ένα Ιστορικό Ορεινό Καταφύγιο στην Καρδιά της Πιτσιλιάς"

Βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, μόλις 36 χλμ. από την πρωτεύουσα, το μικρό ορεινό χωριό Γούρρι βρίσκεται στις παρυφές του δάσους Μαχαιρά στην περιοχή Πιτσιλιά. Οι επισκέπτες μπορούν να το προσεγγίσουν εύκολα ακολουθώντας την Ε903 και έπειτα την Ε904.

Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν με την πάροδο του χρόνου αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν την περιοχή του Γούρρι από τον 5ο αιώνα μ.Χ., ζώντας σε φατρίες. Σήμερα, το Γούρρι έχει πληθυσμό περίπου 250 κατοίκους. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την ίδρυση και την ονομασία του χωριού. Μία εκδοχή υποστηρίζει ότι ιδρύθηκε γύρω στο 800 μ.Χ., προερχόμενο από την οικογένεια Κούρρη, που ελέγχει την ανατολική πλευρά του βουνού. Αντιθέτως, μια άλλη εκδοχή ισχυρίζεται ότι προέρχεται από τον φράγκο φεουδάρχη Ιάκωβο ντε Γκούρ.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου

Η εκκλησία του χωριού, που χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα με μεταγενέστερες τροποποιήσεις, φέρει επίσης μια δημοφιλή παράδοση σχετικά με την αφιέρωσή της. Αρχικά αφιερωμένη στη Παναγία, αργότερα ανακαινίστηκε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, μετά από θαύμα που προστάτευσε τους κατοίκους από την πανούκλα. Ως αποτέλεσμα, το όνομα της εκκλησίας άλλαξε προς τιμήν του.

Αυτή η παράδοση συνεχίζει να εκπροσωπείται σε μια εικόνα όπου η Παναγία προσφέρει την εκκλησία στον Άγιο Γεώργιο. Μέσα στην εκκλησία, μια επιγραφή αποκαλύπτει ότι η εγκαίνια της πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 1898, ενώ τμήματα της εικονοστασίου της κατασκευάστηκαν το 1906. Η εκκλησία διαθέτει τριών κλιτύων σχεδίαση και έχει διπλή ξύλινη στέγη με κοχλιωτά κεραμίδια, αρχιτεκτονικά στοιχεία που συναντώνται συχνά στις ορεινές περιοχές του Τροόδους.

Ορεινή διαδρομή Γούρρι «Παλιά Βρύση» - «Παλαιά Βρύση»

Η ορεινή διαδρομή «Παλιά Βρύση» ξεκινά από την παραδοσιακή παλαιά βρύση και καταλήγει στον καταρράκτη Μavritsio.

Καθώς οι επισκέπτες ξεκινούν αυτή τη διαδρομή, διασχίζουν βασαλτικά βράχια, συναντούν τη πλούσια χλωρίδα της περιοχής και έρχονται σε επαφή με παραδοσιακούς ξηρολιθικούς τοίχους. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα διασχίσουν τον ποταμό χρησιμοποιώντας τις 11 ξύλινες γέφυρες που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού.

Έναρξη: Χωριό Γούρρι. Η πρόσβαση είναι διαθέσιμη από τον κεντρικό δρόμο από τη Λευκωσία προς το νεκροταφείο, στην παραδοσιακή βρύση.
Μήκος: 3 χλμ
Διάρκεια: 1 ώρα
Βαθμός δυσκολίας: 2

Ο καταρράκτης Μαυρίτσιος

Ο καταρράκτης Μαυρίτσιος, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Γούρρι, είναι ένα κρυμμένο κόσμημα στην γραφική τοπιογραφία της επαρχίας Λευκωσίας. Αυτή η ήσυχη απόδραση προσφέρει μια γαλήνια διαφυγή στη φύση, ενώ η σχετική άγνωστη φύση του προσθέτει στην γοητεία του. Ο καταρράκτης πέφτει με χάρη πάνω από βραχώδη έδαφος, ειδικά κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, όταν οι τοπικοί χείμαρροι φουσκώνουν, δημιουργώντας μια ηρεμιστική ροή περιτριγυρισμένη από πλούσια βλάστηση.

Για τους λάτρεις της φύσης, η περιοχή γύρω από τον καταρράκτη Μαυρίτσιος είναι ιδανική για εξερεύνηση σε λιγότερο γνωστά μέρη. Αναδεικνύει τέλεια την φυσική ομορφιά της Κύπρου, όπου η αρμονία του νερού και του δάσους δημιουργεί μια αναζωογονητική και ήρεμη ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παλαιά Δημοτική Σχολή - Εργαστήριο Υφαντικής στο Γούρρι

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Γούρρι, που άνοιξε το 2015, στεγάζεται σε ένα παλιό πετρόχτιστο χωριό που exemplifies την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική. Μπαίνοντας μέσα, οι επισκέπτες μεταφέρονται πίσω στον χρόνο για να βιώσουν τη ζωή των κατοίκων των βουνών της Κύπρου.

Το μουσείο παρουσιάζει διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί στην καθημερινότητά τους, καθώς και εργαλεία από την εργασία τους στην ύπαιθρο. Μέσω αυτών των εκθεμάτων, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις παραδόσεις της αγροτικής κοινωνίας στην Κύπρο, αποκτώντας μια βαθύτερη κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η υφαντική, μια παραδοσιακή τέχνη, ανθίζει ξανά στο Γούρρι. Το εργαστήριο υφαντικής, που βρίσκεται στην παλιά δημοτική σχολή, λειτουργεί καθημερινά και απασχολεί οκτώ νέες γυναίκες από το χωριό.

Αυτές οι ταλαντούχες τεχνίτριες δημιουργούν όμορφα, υψηλής ποιότητας κομμάτια με εξαιρετική αισθητική. Οι χειροποίητες δημιουργίες τους περιλαμβάνουν διακοσμητικά αντικείμενα όπως πετσέτες, μαξιλάρια και τραπεζομάντιλα, αναδεικνύοντας την ικανότητα και την προσοχή τους στη λεπτομέρεια.

Εστιατόρια

Εστιατόριο Ρεβέκκα

location

Gastrion 1

Tuesday-Sunday 10:00 am – 11:00 pm

Revekka Restaurant

αγιος γεωργιος μεζεδοκαμωματα

location

Grigori Afxentiou Avenue 36

Daily 7:00 am - 02:00 pm

mezedokamomata.wixsite.com/main-site

Ξενώνες

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter