Visit Nicosia

Χωριό Φικάρδου

Ανακαλύψτε την ιστορία και τον πολιτισμό της Λευκωσίας με ξεναγήσεις από ειδικούς, αποκαλύπτοντας κρυμμένα πετράδια και ορόσημα στην πορεία. 

Χωριό Φικάρδου

Ένας Αιώνιος Θησαυρός της Μεσαιωνικής Κύπρου

Διατηρώντας την Ιστορία και τη Γοητεία στην Καρδιά της Πιτσιλιάς

Βρίσκεται στην επαρχία Λευκωσίας, το χωριό Φικάρδου ανυψώνεται σε υψόμετρο 900 μέτρων στην περιοχή Πιτσιλιάς. Οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν σε αυτό το ιστορικό σημείο ακολουθώντας την Ε903 και στη συνέχεια την Ε904, φτάνοντας τελικά σε αυτό το απομονωμένο και ειδυλλιακό χωριό.

Επιπλέον, τόσο το Φικάρδου όσο και τα γειτονικά χωριά Γουρρίου και Λαζανιά διατηρούν τα ονόματα μεσαιωνικών οικογενειών στην Κύπρο. Ο πιο εξέχων μέλος της οικογένειας Φικάρδου ήταν ο ευγενής Σερ Θόμας Φικάρδος, ο οποίος υπηρέτησε ως Χάρης στον Βασιλιά Ιάκωβο Β’ και την Βασίλισσα Κατερίνα Κορνάρου.

Τώρα σχεδόν έρημο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων κήρυξε το χωριό Αρχαίο Μνημείο το 1978 και του απένειμε το βραβείο Ευρώπη Νόστρα το 1987. Αποκατέστησαν προσεκτικά το χωριό για να διατηρήσουν τα σπίτια του 18ου αιώνα, που διαθέτουν αξιοσημείωτη ξυλουργική και λαϊκή αρχιτεκτονική. Επιπλέον, το Τμήμα τώρα κατέχει δύο από αυτά τα σπίτια—το Σπίτι του Κατσινιώρου και το Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη—και τα έχει μετατρέψει σε μουσεία που εκθέτουν αγροτικά αντικείμενα και απεικονίζουν τη ζωή στην ύπαιθρο από τα περασμένα χρόνια.

Μετά την ξενάγηση στο χωριό, οι επισκέπτες θα απολαύσουν μια παραδοσιακή κυπριακή υποδοχή στο γραφικό καφενείο. Επιπλέον, η Μονή Μαχαιρά βρίσκεται λιγότερο από 15 λεπτά μακριά.

Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη (Λαογραφικό Μουσείο Φικάρδου)

Το διώροφο σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη διαθέτει βοηθητικούς χώρους στον ισόγειο όροφο. Επιπλέον, μια τρύπα στη στέγη του ισογείου επιτρέπει στους εργάτες να ρίχνουν άχυρο στο στάβλο, το οποίο χρησιμεύει τόσο ως ζωοτροφή όσο και ως πρώτη ύλη για τα τούβλα.

Επιπλέον, όπως και άλλα σπίτια στο χωριό, το σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη περιλαμβάνει έναν οικογενειακό ληνοτάπη για την παραγωγή κρασιού. Αυτός ο ξύλινος προ-βιομηχανικός μηχανισμός συνθλίβει αποτελεσματικά τα σταφύλια.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του ληνοτάπη είναι μια μεγάλη βίδα που οδηγεί τον μηχανισμό συμπίεσης.

Επιπλέον, το σπίτι διατηρεί στοιχεία από τον 16ο αιώνα. Στον επάνω όροφο, η είσοδος παρουσιάζει ένα πέτρινο γλυπτό που απεικονίζει έναν σταυρό. Το σπίτι έχει μετατραπεί σε εργαστήριο υφαντικής και ξενώνα για λογίους και κατατάσσεται ως αρχαίο μνημείο Κατηγορίας Α (δηλαδή, μνημεία που ανήκουν στο κράτος).

Σπίτι του Κατσινιώρου (Λαογραφικό Μουσείο Φικάρδου)

Το σπίτι του Κατσινιώρου είναι διώροφο, και λόγω της μορφολογίας του εδάφους, έχει εξωτερική πρόσβαση και στους δύο ορόφους. Στον ισόγειο όροφο του σπιτιού βρίσκεται ένας ληνοτάπης, μαζί με εργαλεία και σκεύη που απεικονίζουν την αγροτική ζωή.

Ανάμεσα στα αντικείμενα, ξεχωρίζουν οι μεγάλες στάμνες. Μία από αυτές τις στάμνες αναφέρει ότι το 1892 ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά στη μονή Μαχαιράς, με αποτέλεσμα να καούν τα πάντα.

Το σπίτι του Κατσινιώρου διατηρεί αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία του 16ου αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι ένα πέτρινο παράθυρο, το οποίο έχει δύο τόξα. Η στέγη του σπιτιού του Κατσινιώρου είναι ξύλινη, με απότομες κλίσεις και καλύπτεται με κεραμίδια.

Εσωτερικά, οι κεκλιμένες δοκοί της στέγης υποστηρίζονται από οριζόντιους δοκούς, τους ραφτές. Το σπίτι κατατάσσεται ως αρχαίο μνημείο Κατηγορίας Α (δηλαδή, μνημεία που ανήκουν στο κράτος).

Παλαιά Δημοτική Σχολή - Μονοπάτι Φύσης Λαζανιάς-Φικάρδου (Γραμμικό)

Το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέλαβαν την ανακαίνιση και επισκευή του εγκαταλελειμμένου σχολείου, ολοκληρώνοντας τις εργασίες ανακαίνισης το 2011. Επιπλέον, λειτουργεί ως Μουσείο Κεντήματος μόνο τις Κυριακές.

Μονοπάτι Φύσης Λαζανιάς-Φικάρδου (Γραμμικό)
Αυτή η διαδρομή προσφέρει πανοραμικές θέες της γύρω περιοχής και είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, συνδέεται με τα μονοπάτια εστιατορίων Μαχαιράς-Λαζανιάς και Φικάρδου-Αρχοντίδες.

  • Σημείο Εκκίνησης: 200 μέτρα μετά το χωριό Λαζανιά
  • Σημείο Τερματισμού: Χωριό Φικάρδου
  • Εκτιμώμενη Διάρκεια: 45 λεπτά
  • Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 2: Αυτό το μονοπάτι έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας, κατάλληλο για ενήλικες σε μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση. Αναμένονται ξαφνικές αλλαγές κλίσης (ανηφόρες και/ή κατηφόρες) και στενά ή ανώμαλα εδάφη.
  • Μήκος Διαδρομής: 2 χιλιόμετρα

Εκκλησία Αποστόλων Πέτρου και Παύλου & Μοναστήρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό Φικάρδου χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα και ανακαινίστηκε τον 18ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, η τρέχουσα μορφή της χρονολογείται από το 1754, σύμφωνα με μια επιγραφή. Αυτή η εκκλησία διαθέτει μικρή ξύλινη στέγη με απότομη κλίση και είναι σχεδιασμένη στο στυλ της βασιλικής με κεκλιμένη στέγη.

Σπίτι του Ν. Κουτσάγκα και μικρός ληνοτάπης & Σπίτι του Α. Χουναρτά

Το Μνημείο Αρχαίας Κατηγορίας Β περιλαμβάνει μνημεία που ανήκουν σε άτομα. Στη δεκαετία του 1970, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης στο χωριό Φικάρδου, εστιάζοντας αρχικά στον μικρό ληνοτάπη που ανήκε στον Ν. Κουτσάγκα. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, οι εργάτες αποκατέστησαν αρκετά σπίτια και βοηθητικά κτίρια.

Επιπλέον, η αποκατάσταση αυτών των Αρχαίων Μνημείων τηρεί μια θεμελιώδη αρχή: την διατήρηση της αρχικής τους μορφής, ενώ γίνονται μόνο μερικές απαραίτητες εσωτερικές τροποποιήσεις για την παροχή σύγχρονων εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Ταβέρνα Γιαννάκου & Μπουτίκ Σουίτα Φικάρδου

Το Μνημείο Αρχαίας Κατηγορίας Β περιλαμβάνει μνημεία που ανήκουν σε άτομα. Οι εργασίες αποκατάστασης στο χωριό Φικάρδου ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970. Ως μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, οι εργάτες αποκατέστησαν αρκετά σπίτια και βοηθητικά κτίρια.

Επιπλέον, η αποκατάσταση αυτών των Αρχαίων Μνημείων ακολουθεί μια βασική αρχή: τη διατήρηση της αρχικής τους μορφής, ενώ γίνονται μόνο μερικές απαραίτητες εσωτερικές τροποποιήσεις για την παροχή σύγχρονων εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

Bed and breakfast Μπουτίκ Σουίτα Φικάρδου βρίσκεται στο χωριό Φικάρδου, 369 μ. από το κέντρο.

Εξερευνήστε περισσότερα για τη Nicosia City Card και τα πλεονεκτήματά της στην πρωτεύουσα της Κύπρου.

Let's keep in touch

Subscribe to our Newsletter