Search Button
       
 
All News

Subject:Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ημερομηνία: 30.05.19

Το ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ,
παρουσιάζει την εκδήλωση - αφιέρωμα  
"Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ"

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την εκδήλωση/αφιέρωμα "Ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ", προς τιμή του κύπριου ποιητή ΤΕΎΚΡΟΥ ΑΝΘΙΑ, ο οποίος εξέδωσε ποιητικές συλλογές, έγραψε λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, είχε δημοσιεύσεις ανεκτίμητης λογοτεχνικής, πολιτιστικής, αλλά και πολιτικής αξίας και συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό δίνοντας διαλέξεις και προβάλλοντας τον πολιτισμό αλλά και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί θεατρικό αναλόγιο του έργου του Τεύκρου Ανθία «Η Δημοπρασία» και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΤΕΥΚΡΟΣ ΑΝΘΙΑΣ - Ο ΠΟΙΗΤΗΣ», καθώς και έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη ζωή του ποιητή στο χώρο της διοργάνωσης του αφιερώματος. 

Στόχος είναι η προβολή του συνόλου του έργου ενός από τους σημαντικότερους κύπριους ποιητές και της προσφοράς και συμβολής του στο κυπριακό πολιτισμό. 

Το θεατρικό αναλόγιο/αφιέρωμα είναι ανοιχτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΕΥΚΡΟΥ ΑΝΘΙΑ
Ο Τεύκρος Ανθίας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ανδρέα Παύλου Χατζημηνά) γεννήθηκε στην Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου. Φοίτησε στο Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας (1917-1922) και σπούδασε παιδαγωγικά στην Χοιροκοιτία (1922-1923). Εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καρύστας, της Σπάρτης και του Σκλαβοχωρίου του νομού Λακωνίας. Από το 1927 έζησε για τρία χρόνια στην Αθήνα υπό άθλιες οικονομικές συνθήκες. Το 1930 επέστρεψε στην Κύπρο και οργανώθηκε στην κομμουνιστική παράταξη, ενέργεια που προκάλεσε δίωξη και φυλάκισή του κατά τη διάρκεια των Οκτωβριανών (1931, 1933). Το 1935 αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής του Η Δευτέρα παρουσία. Συνέχισε να υπηρετεί την κομμουνιστική παράταξη από την Αγγλία, όπου πήγε το 1948 και έμεινε ως το 1955, οπότε γύρισε στη γενέτειρά του για να πάρει μέρος στον αγώνα κατά των Άγγλων. Συνελήφθη, κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και αφέθηκε ελεύθερος το 1957 μετά από καρδιακή προσβολή. Έφυγε ξανά στο Λονδίνο ως ανταποκριτής της εφημερίδας Το Βήμα, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του. Παντρεύτηκε τη Λόλα Λεοντιάδη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη και σε δεύτερο γάμο την Αναστασία Παγώνη, με την οποία απέκτησε ένα γιο και δύο κόρες. Στη λογοτεχνία στράφηκε από την παιδική του ηλικία και από τα δέκα ως τα δώδεκα χρόνια του εξέδωσε έξι ποιητικές φυλλάδες. Συνέχισε να γράφει κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ενώ κατά την περίοδο της παραμονής του στη Σπάρτη εξέδωσε το περιοδικό Φλόγα, το οποίο τύπωνε με προσωπικά του έξοδα στον Πειραιά και συνέχισε την έκδοσή του στην Αγγλία, παράλληλα με την έκδοση του περιοδικού Σπίθα που είχε ξεκινήσει να εκδίδει στη Λευκωσία Γνωστός έγινε το 1929 με την ποιητική συλλογή Τα σφυρίγματα του αλήτη. Συνεργάστηκε με περιοδικά της Κύπρου και της Αθήνας, όπως τα Ελευθερία, Νέος Δημοκράτης, Χαραυγή, Φραγγέλιο και το Περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, της Κύπρου και της Αλεξάνδρειας. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει επίσης ένα μυθιστόρημα, μια λαογραφική μελέτη για την Κύπρο και έργα για το θέατρο. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθετική Επιμέλεια Θεατρικού Αναλογίου: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ
Σκηνοθεσία Ντοκιμαντέρ: ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΤΑΛΙΩΤΗΣ
Μουσική Θεατρικού Αναλογίου: ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΒΒΑ

ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΕΥΚΡΟΥ ΑΝΘΙΑ «Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ» ερμηνεύουν:
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ, ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΖΗΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΥΚΑΡΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΖΟΥ, ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΤΙΔΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΝΤΗ.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ:
Πέμπτη 30 Μαΐου & Παρασκευή 31 Μαΐου στις 8.00 μ.μ.
ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Σατιρικό Θέατρο 
Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης 
Οδός Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15
Αγλαντζιά, Λευκωσία 2102, Κύπρος
Email: satirikotheatro@cytanet.com.cy 
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940, 22421609

ΕΙΣΟΔΟΣ:  ΕΛΕΎΘΕΡΗ

Η Εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛIΤΙΣΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ 2019.