Search Button
 
All News

Subject:Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Καυκαρίδη

Έκθεση Ζωγραφικής Κώστα Καυκαρίδη Αίθουσα Τέχνης Αμοργός, 20 Δεκεμβρίου 2019

Ο Κώστας Καυκαρίδης γεννήθηκε στην Παλλουριώτισσα στις 17 Αυγούστου το 1945. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Τέρρα Σάντα στη Λευκωσία το 1964. Σπούδασε ζωγραφική με ειδικότητα στη σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Σόφιας από το 1967 – 1972 και έχει τον τίτλο του Master of Arts.

To 1973 διορίστηκε καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση. Παράλληλα έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια στο ΘΟΚ και σε άλλα θέατρα. Η πρώτη δουλειά του στο ΘΟΚ «ΟΜΗΡΟΙ» του Λουκή Ακρίτα σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Στον ΘΟΚ σκηνογράφε και έντυσε συνολικά 30 έργα. Μεταξύ άλλων τον «Δον Καμίλο» του Σ. Πανταζή σε σκηνοθεσία Ν. Σιαφκάλη, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιακ. Καμπανέλλη «Λυσιστράτη» και «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Βλ. Καυκαρίδη, τον «Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Ούβε Χάουζ, τον «Καραγκιόζη παρά λίγο Βεζύρης» του Σκούρτη καθώς και στην Παιδική Σκηνή του ΘΟΚ.

Το 1983 μαζί με τον Βλαδίμηρο Καυκαρίδη – που τον ίδιο χρόνο έχει φύγει από τον ΘΟΚ - δημιουργούν το «ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ» και αρχίζουν παραστάσεις με το έργο του Παύλου Λιασίδη «Αγάπη Νικητής» και «Όμορφη μου Καρδερίνα» της Κ. Πουλχερίου. Το Νιόβρη του ιδίου χρόνου ο Βλαδίμηρος πεθαίνει και ο Κώστας Καυκαρίδης αναλαμβάνει την οργάνωση και τη συνέχιση του θεάτρου. Το 1987 μετονομάζουν το θέατρο σε Σατιρικό Θέατρο, εγκαταλείπουν το Σιαντεκλαίρ και δημιουργούν το δικό τους θέατρο στο Στρόβολο, στο πρώην Σινεμά Βαρνακίδη. Εκεί σκηνογράφησε πάνω από 150 έργα και συνέβαλε να στεριώσει το θέατρο. Αφυπηρέτησε από την εκπαίδευση πρόωρα, το 2000, για να αφοσιωθεί στο κτίσιμο του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης σε χαλίτικη γη που τους παραχώρησε η Κυβέρνηση στην Αγλαντζιά. Από το 2009 δημιουργείται  το Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης και είναι ο Διευθυντής του. Μόνιμος σκηνογράφος και ενδυματολόγος του Σατιρικού Θεάτρου. Επίσης διδάσκει σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» που στεγάζεται, όπως και το Σατιρικό, στο νεόδμητο Πολιτιστικό Κέντρο.         

Η Αίθουσα Τέχνης Αμοργός φιλοξενεί το ζωγράφο Κώστα Καυκαρίδη. Ένα εικαστικό ταξίδι μέσα από το Θέατρο. Το Θέατρο του Αριστοφάνη. Πρωταγωνιστές του οι ήρωες του Αριστοφάνη, μέσα από τα έργα του - σκηνικά και κοστούμια - που δημιούργησε στον ΘΟΚ, στο Σατιρικό, στο Τ/Κυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, σε εικονογραφήσεις βιβλίων. Τα σχέδια για τα κοστούμια και οι μακέτες των σκηνικών του είναι η πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη. Με πολύ χιούμορ, σαν τα κόμικς, παίρνει σκηνές από τις παραστάσεις του Αριστοφάνη και τις πλάθει με το δικό του χαρακτηριστικό στιλ, τους δίνει ζωή με σάτιρα και ερωτισμό. Σατιρίζει τον πόλεμο, υπερασπίζεται τις γυναίκες που είναι ενάντια στον πόλεμο και σκαρφίζονται διάφορα κόλπα και τσακπινιές για να αποτρέψουν τους συζύγους, εραστές, φίλους να συνεχίσουν τον πόλεμο…

Τα “Αριστοφανικά” είναι η 3η ατομική Έκθεση Ζωγραφικής του. Στο ενεργητικό του έχει 2 ατομικές Εκθέσεις Σκηνογραφίας με σκηνικά και κοστούμια και συμμετοχή σε πολλές ομαδικές. Στα 50 χρόνια συνολικά έχει σκηνογραφήσει  πάνω από 300 παραστάσεις.  

Η «Αμοργός» μετά την κρίση ξανανοίγει... Με την Λυσιστράτη, τη Μυρρίνη, τον Κινησία, τον Δικαιόπολι, τις Γουρουνίτσες, τον Τρυγαίο και την Ειρήνη, τον Πεισθέταιρο και τα Πουλιά του, τον Στρεψιάδη και τις Νεφέλες και πολλούς άλλους στους 48 πίνακες (λάδι σε καμβά), μικρού και μεσαίου μεγέθους ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος συναντάει τον εικαστικό Κώστα Καυκαρίδη που στα έργα του «γλιστρούν λόγια και εικόνες». 

Στην Έκθεση Ζωγραφικής του Κώστα Καυκαρίδη η φαντασία συναντάει το απροσδόκητο. Τέχνη που φτιάχνει τη διάθεση. Ποιότητα που ενθουσιάζει. Τιμές...λαϊκές αριστοφανικές. Και..ε ρε γλέντια...με κρασάκι και μεζέδες! 

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 7.30 το βράδυ. Διάρκεια έκθεσης: 20 Δεκεμβρίου 2019 – 4 Ιανουαρίου 2020. Ώρες λειτουργίας: 17.00 – 21.00 καθημερινά εκτός Κυριακής 

Η Αμοργός βρίσκεται στην Μάρκου Δράκου 3, 2108 Αγλαντζιά. Τηλ: 99639821-99247476 email:episkinis@cytanet.com.cy   www.amorgosgallery.org