Search Button
 
All News

Subject:Ριχάρδος Γ’ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ημερ.: 12.04.19

Έξι τελευταίες παραστάσεις
Λευκωσία: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Παρασκευή 12, Σάββατο 13, Κυριακή 14, Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Απριλίου

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 20:30 με εξαίρεση τις παραστάσεις της Κυριακής που αρχίζουν στις 18:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια
Λευκωσία: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717
(Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00) και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Ένα από τα καλύτερα θεατρικά έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή. Η ιστορία του δύσμορφου, κακού αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία, τη βία και την «ομορφιά», που εκτυλίσσεται μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της μεσαιωνικής Αγγλίας και αποκαλύπτει τα πιο αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης. Συνωμοσίες, λυκοφιλίες, συναλλαγές και εκβιασμοί συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αυτού του αινιγματικού ήρωα, που βαδίζει τον δρόμο από τη γρήγορη άνοδο ως την εκκωφαντική πτώση. 

Η σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου διερευνά την πολύπλοκη φύση του Ριχάρδου –στον ομώνυμο ρόλο ο Προκόπης Αγαθοκλέους– και τη σχέση του θεάτρου με την Ιστορία, για να αναδείξει τη διαχρονικότητα των θεμάτων του έργου. Η παράσταση βασίζεται σε ένα εντυπωσιακό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου και Δημήτρης Φραγκιόγλου. 

Συστήνεται για θεατές άνω των 15 ετών. 

Διαισθάνομαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών που παρακολούθησε τον «Ριχάρδο Γ’» του Σαίξπηρ στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ συμφωνεί ότι έγιναν μάρτυρες όχι απλώς ενός υποκριτικού κομψοτεχνήματος εκ μέρους του Προκόπη Αγαθοκλέους, αλλά μιας ιστορικής, πλατιάς ερμηνείας που θα μνημονεύεται στο μέλλον ως κολοσσιαίο επίτευγμα στις αναφορές των ελληνόφωνων ανεβασμάτων του βάρδου. Θα άξιζε να παρακολουθήσει κανείς την παράσταση και μόνο γι’ αυτό.[…]

Όμως, ο καλός ηθοποιός δεν είναι απλώς ερμηνευτής. Είναι συνδημιουργός. Είναι άραγε εύκολο να φανταστεί κανείς αυτή την παράσταση χωρίς την επιβλητική παρουσία του πρωταγωνιστή της, δεδομένου βέβαια και του ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της έξοχης ερμηνευτικής προσωπογραφίας πιστώνεται στον σκηνοθέτη, Πάρι Ερωτοκρίτου; Ας κάνουμε μια προσπάθεια για να μην αδικήσουμε τον μόχθο και την προσήλωση των υπόλοιπων 15 ηθοποιών, αλλά και τα επιτεύγματα ολόκληρης της καλλιτεχνικής ομάδας.

Γιώργος Σαββινίδης, Φιλgood, 7/4/2019Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πάρις Ερωτοκρίτου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Μουσική: Μάριος Τακούσιης
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Μουσική διδασκαλία-τραγούδι-φωνή: Βασιλική Αναστασίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός Σκηνοθέτης: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ρέα Ολυμπίου

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Εβελίνα Αραπίδη,  Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Πέτρος Ιωάννου, Στυλιάνα Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Γιάννης Καραούλης, Στέλιος Καψάλης, Γιώργος Κυριάκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου, Κώστας Σιλβέστρος, 
Δημήτρης Φραγκιόγλου, Βασίλης Χαραλάμπους
Συμμετέχουν τα παιδιά: Άρης Κυθρεώτης/Στέλιος Κυριακίδης

 

Χορηγοί Επικοινωνίας